V sedmih letih iz 3. Lige v Evropo

Rokomet ima v Mariboru bogato zgodovina, kateri začetki segajo v daljno leto 1925. Eno izmed glavnih poglavij te zgodovine pa je zagotovo obdobje zadnjih sedmih let. Namreč po več kot desetletju zatišju mariborskega moškega rokometa se je leta 2003 skupina mladih rokometnih zanesenjakov odločila ustanoviti MRD Maribor Branik. Člansko moštvo je še isto sezono pričelo tekmovati v 3. Državni rokometni ligi in zaradi dobrih rezultatov je takoj napredovalo v 2. ligo. Po dveh sezonah nastopanja v 2. DRL Vzhod je mariborskim rokometašem uspel preboj v 1. B DRL. V sezoni 2008/2009 je članskemu moštvu pod imenom RK Klima Petek uspel zgodovinski uspeh, saj so kot drugo uvrščeno moštvo lige uspeli napredovati v slovensko elito klubskega rokometa. Za nameček pa so največje presenečenje pripravili v pokalnem tekmovanju, kjer so se kot edino moštvo iz 1. B lige uspeli uvrstiti na zaključni turnir četverice na katerem so na koncu osvojili 3. mesto. V sezoni 2009/2010 smo v Mariboru lahko prvič spremljali prvoligaški rokomet, spektakli z rekordnim številom gledalcev na ligaških tekmah proti Celju, Kopru, Velenju pa so samo potrdili, da si tudi drugo največje mesto v Sloveniji zasluži takšen nivo rokometa. Mariborski rokometaši so na koncu v državnem prvenstvu zasedli 8. mesto, vrhunec sezone pa je zagotovo bilo ponovno sodelovanje na zaključnem turnirju pokalnega tekmovanja, ki smo ga lahko spremljali v mariborski Dvorani Tabor. V polfinalu so Mariborčani premagali RK Jeruzalem Ormož in v finalu z velikim RK Celje Pivovarna Laško izgubili le z dvema zadetkoma razlike. Ker je RK Celje Pivovarna Laško osvojilo tudi naslov državnih prvakov je Maribor v sezoni 2010/2011 pridobil pravico nastopanja v evropskem Pokalu pokalnih zmagovalcev.

Kristijan Petek, prvi predsednik RK Maribor Branik (2004-2010): Osnovno poslanstvo, ki smo si ga zastavili na za četku tega novega obdobja je bilo: popularizirati rokomet v Mariboru. Temu primerno sta bila zastavljena tudi dva cilja in sicer, da Maribor postane rokometni center in da bo rokomet šport številka dve v tem mestu. Pričeli smo iz čiste ničle, z vzpostavljanjem dela z mladimi in mlajših tekmovalnih starostnih kategorij. Na tem področju nameravamo narediti korak več kot ostali slovenski klubi saj nameravamo vzpostaviti eno najkvalitetnejših rokometnih šol v širšem prostoru tudi izven slovenskih meja. Tukaj gre za kompleksen sistem dela z mladimi od nivoja mini rokometa do tekmovalnih selekcij. mislim predvsem na širok spekter vadbe primeren za različne nivoje selekcioniranja, kar bi na koncu kot produkt dalo igralce sposobne igranja za vse državne selekcije in tudi za igranje v tujih klubih. Za takšen način dela je potrebna lastna dvorana, kjer bo zraven rokometa možno iz vajati tudi vadbo ostalih športnih panog kot so npr. atletika, borilni športi ipd., ki dopolnjujejo rokometno igro. Vsekakor pa je končna stopnica takšnega načina dela rokometna akademija, kjer bo 16 potencialnih igralcev iz širšega prostora dobilo priložnost celostnega izobraževanja ob razvoju svoje športne poti v rokometu.

Za pritegnitev mladih k temu moštvenemu športu so potrebni rezultati članskega moštva, katerega vzpostavitev je bil finančno precej zahteven projekt. Načrt dela je bil, da v prvih petih letih pridemo do 1. lige in v drugih petih letih do Evrope. Oba cilja pa smo uresničili predčasno in sicer v sedmih letih. RK Maribor Branik je v tem času prišel do te faze razvoja, ko je postal stabilna organizacija zavedajoča se svojih odgovornosti. Veseli me dejstvo, da Mariborčani lahko ponovno uživajo v prvoligaškem rokometu in da bodo na tekme prihajali v vedno večjem številu. In še kot zanimivost. Prva pogodba, ki smo jo sklenili je ob ponovni oživitvi mariborskega rokometa je bila pogodba z ZŠD Branik in lahko rečem, da smo še danes ponosni član te velike športne družine s spoštljivo tradicijo.