You are currently viewing Predčasen zaključek sezone 2019/2020, naslov pripadel Celju
Foto: Anamarija Valentina Dajnko
  • Post category:Novice

V četrtek popoldne je potekala izredna seja združenja klubov Lige NLB, na kateri so odgovorni sprejeli sklep o predčasnem zaključku sezone 2019/2020.

Pandemija novega koronavirusa je prekinila športno dogajanje v vseh državah po svetu. Zaradi nje je Rokometna zveza Slovenije pred dvema tednoma prekinila vsa tekmovanja pod njenim okriljem, na tokratni izredni seji pa so predstavniki vseh 12 klubov soglasno sklenili, da se sezona 2019/20 predčasno zaključi in da kot končna razvrstitev obvelja lestvica Lige NLB, sestavljena iz registriranih rezultatov tekem do 26. marca.

Naslov državnih prvakov so tako sedmič zapored osvojili rokometaši Celja Pivovarne Laško, za njimi pa so se zvrstile ekipe Rika Ribnice, Trima Trebnjega, Gorenja Velenja, Dobove, Jeruzalema Ormoža, Krke, Kopra, Slovenj Gradca, Urbanscape Loke, Maribora Branika in Butan plina Izole.

Na izredni seji so klubi razpravljali tudi o tekmovalnem sistemu v prihodnji sezoni. Z dvotretjinsko večino so potrdili sklep, ki bo stopil v veljavo, v kolikor se bodo z njim strinjali predstavniki združenja 1. B državne rokometne lige. Ta predvideva, da bi se nova sezona Lige NLB začela s 14 klubi in sicer z vsemi, ki so v njej tekmovali v sezoni 2019/20 ter najboljšima ekipama 1. B DRL v sezoni 2019/20. Na koncu sezone bi zadnjeuvrščeni zasedbi neposredno izpadli v nižji rang tekmovanja, enajsto- in dvanajstouvrščeno moštvo pa bi igralo dodatne kvalifikacije za obstanek z najboljšima ekipama 1. B DRL.

Predsedstvo Lige NLB bo v prihodnjih dneh predlog tudi uradno predstavilo združenju 1. B DRL, po njegovem odgovoru pa bodo klubi Lige NLB znova sklicani na sejo.

O vseh novostih glede prihodnosti slovenskega rokometa vas bomo sproti obveščali na naši spletni strani in na vseh naših uradnih profilih na družbenih omrežjih.

Sebastjan Grgeta, predsednik Združenja Lige NLB: “Žal nas je situacija s koronavirusom pripeljala do točke, na kateri smo s klubi Lige NLB uvideli, da nadaljevanje tekmovanja ne bo mogoče, zato so se predstavniki vseh 12 moštev soglasno odločili za predčasen zaključek sezone. Obenem smo s klubi razpravljali o možnostih, s katerimi bi lahko popravili situacijo v tekmovanju, ki jo je povzročila prekinitev. Vsi klubi si namreč v obstoječem tekmovalnem sistemu niso uspeli zagotoviti obstanka med najboljšo dvanajsterico v Sloveniji. S klubi smo zato v športnem duhu dosegli načelni konsenz, da bomo kot rešitev za prihodnjo sezono predlagali, da se obstoječi dvanajsterici priključita dva najboljša kluba iz 1. B DRL. To bi bila rešitev le za krajše obdobje, saj bi že v sezoni 2021/22 najmočnejše slovensko rokometno tekmovanje štelo ducat klubov. Predlog bomo v prihodnjih dneh predstavili združenju 1. B DRL, po odgovoru le-tega pa delali naslednje korake.