You are currently viewing Bedekovič za svež veter v Mariboru
  • Post category:Novice

Pred RK Maribor Branik je že 11-sta zaporedna sezona v prvoligaški druščini. Da bi v prihajajoči sezoni prišli do še večjih uspehov, so v vodstvu kluba sklenili sodelovanje z znanim rokometnim obrazom, Brankom Bedekovičem.

45-letni Bedekovič se je sicer rodil v nemškem Eschenbachu, a se je z družino kar hitro preselil v Slovenijo. Svojo bogato rokometno kariero je pričel dokaj pozno, pri 14-ih letih, v RK Razkrižje nato pa ga je športna pot leta 1991 vodila v takrat prvoligaške Bakovce. Sledil je prestop v RK Gorenje(1996-99, 2003-07), kjer je bil med prvimi strelci lige in v RK Celje Pivovarna Laško(1999-2003). Leta 2007 je prestopil v evroligaški Zagreb, kjer je odigral eno sezono ter se nato vrnil v Celje vse do 2010. Nadaljnjih zadnjih 6 let profesionalne športne kariere pa je prebil v avstrijskih klubih v Celovcu in Gradcu. Od leta 1998 do leta 2004 je bil tudi reprezentant Slovenije za katero je zbral okoli 75 nastopov ter dosegel okoli 120 zadetkov. Z njo je osvojil srebrno medaljo na EP in bil udeleženec OI v Sydneyu.

 

Branko nekateri, ki te poznajo kot igralca Celja in reprezentance si verjetno mislijo, da že nekaj let nisi rokometno aktiven. Toda, če se ne motim, si ne dolgo nazaj igral še v sosednji Avstriji?

Res je. Pred tremi leti sem končal svojo profesionalno rokometno pot, kljub temu da fizično še nisem čutil te potrebe. Na tem, ”nižjem” nivoju sem ponovno imel podobno veselje do igre kot na začetku rokometne poti, ko sem zabijal kot za šalo(smeh). Problem pa je bil, da me je igra velikokrat preveč povlekla glede na EMŠO in je bila bojazen pred poškodbo vedno večja. Ker v športu uživam in želim še marsikaj poskusiti, sem raje zaključil s profesionalnim rokometom. Razen rokometa me veselijo tudi drugi kolektivni športi z žogo, vendar me po toliko preživetem času v dvoranah bolj vleče v naravo. Imam tudi kužka Benija, kateri še dodatno skrbi, da ostajam v dobri kondiciji.

Kot je videti, pa nisi dolgo zdržal brez rokometa. Sedaj se vračaš nazaj v povsem novi vlogi. Kakšni? Kako je prišlo do sodelovanja z RK Maribor Branik?

Moj dolgoročni načrt je bil, da po profesionalni karieri prekinem z rokometom in se posvetim drugim športom. Vendar, če nekaj počneš dolgo časa in z veseljem, potem to ni tako enostavno. Pogrešal sem predvsem kolektivni duh in veselje, ki ga občutiš ob doseganju uspehov. Razmišljal sem, na kak način bi lahko ohranjal stik z rokometom. V nekem trenutku se je pojavila priložnost sodelovanja z RK Maribor Branikom, s katerim v preteklosti nisem veliko sodeloval, kljub temu, da je Maribor že precej časa moj domači kraj. Ko sem spoznal, da je to klub na zdravih temeljih in z visokimi ambicijami, odločitev ni bila težka. Skupaj z izkušenimi in že vpletenimi v RK MB Branik smo sestavili team, ki temelji na pravih vrednotah za doseganje vrhunskih rezultatov. Moj naziv je direktor, ampak moja vloga v klubu in sklop nalog, ki je vedno obširnejša, se šele ustvarja. Vedno bolj me vleče k ekipi. Bil sem igralec, sedaj sem funkcionar. Spoznal sem obe plati, zato menim, da bo ta relacija potekala v pravo smer. Funkcijo direktorja opravljam skupaj s poslovnim direktorjem Mihaelom Pisanecem, ki skrbi za birokracijo, finance… in s svojimi organizacijskimi sposobnostmi dopolnjuje vse ostalo. Ugotavljam, da me to delo veseli in mi predstavlja nov izziv. Upam, da bo ta kariera uspešnejša od igralske.

 

Kakšni so tvoji načrti in cilji z RK Maribor Branik? Namreč zadnji dve sezoni nista bili preveč uspešni za mariborski rokomet, razen seveda 2. mesta v pokalnem tekmovanju pred dvema sezonama?

Nihanja so čisto normalen pojav in so prisotna povsod. Dokazalo se je že, da je lahko tudi Maribor rokometno mesto na zelo visoki ravni. Razen tega ima Maribor pestro rokometno zgodovino. Moj interes je, da se v klubu vzpostavi timski duh, ki deluje v dobrobit razvoja mariborskega rokometa nasploh. Da se vzpostavijo prave relacije in odgovornosti med vodstvom, strokovnim štabom, člansko ekipo in mlajšimi selekcijami. Vsak posameznik znotraj tega bo skrbel za svoje področje in ustvarila se bo celota, ki bo dolgoročno prinesla rezultat. 

 

Sedaj si že nekaj tednov skupaj z ekipo in strokovnim štabom, kakšno se ti zdi moštvo za letošnjo sezono?

Pri sestavi te ekipe v večji meri še nisem sodeloval. Sem jo pa uspel že zelo dobro spoznati. Ugotavljam, da je jedro ekipe glede na prejšnjo sezono precej spremenjeno. Ekipa je sestavljena iz odličnih posameznikov. Na vsakem igralnem mestu imamo najmanj dva zelo kvalitetna posameznika. Ekipa se skozi priprave že odlično povezujejo v homogeno skupino. Smo pa tudi poskrbeli, da bo ta skupina delovala pod vodstvom zelo strokovnega štaba.

 

Maribor je že v preteklosti nudil priložnost za razvoj mladim igralcem, ki sedaj igrajo v močnih evropskih klubih. Kot kaže bo tako tudi v prihodnje?

Lahko bi rekli, da smo klub priložnosti. Igralcem omogočamo odlične pogoje za napredovanje. Marsikateremu igralcu je prav naš klub bil odskočna deska v vrhunski svet rokometa. Ko nam bo uspelo take igralce zadržat, pa tudi sami postanemo vrhunski klub.

 

Veseli nas pa dejstvo, da je letos na pripravah članskega moštva kar nekaj domačih igralcev, ki prihajajo iz mladinskega moštva?

Res je. Čeprav tukaj imamo še velike rezerve. V Mariboru in okolici je zagotovo ogromno rokometnih talentov, katerim želimo dati priložnost. S tem namenom se je ustanovila Rokometna šola  Branko Bedekovič. V načrtu je, da postopoma povečujemo število članov v vseh starostnih kategorijah mlajših selekcij in s tem ustvarimo domače igralce, ki bodo v prihodnosti tvorili jedro članske ekipe. Tukaj računamo tudi na pomoč staršev, da nam pomagajo svoje otroke spravit iz multimedijskih brlogov  in jim skupaj omogočimo, da zaživijo svoje sanje. Po osnovnih šolah bomo organizirali brezplačne treninge za najmlajše, zato vse zainteresirane vabim, da nas kontaktirajo. Vabljeni tudi starejši otroci, ki so poskusili že katerega izmed drugih športov in se mogoče tam niso našli. Nikoli ni prepozno. Tudi sam sem začel, kot večino fantov z nogometom in šele kasneje prestopil v rokomet.

 

Kljub svojim letom si še vedno v zavidljivi formi. Ali to pomeni, da si še pripravljen obleči tudi vijoličasti rokometni dres? Šalo na stran, kaj torej Branko Bedekovič počne v prostem času potem, ko se je aktivno prenehal ukvarjati z rokometom?

Že prej, ko sem še aktivno igral sem želel poskusit tudi ostale športe. Ker zaradi prevelikega števila aktivnosti to ni bilo mogoče, sem to prestavljal za konec kariere. Sedaj se s športom ukvarjam skoraj več kot prej. Najraje kolesarim in bordam veliko tudi tečem, rolkam, smučam, tečem na smučeh, supam, vejkam… Sem mogoče bolje kondicijsko pripravljen kot sem bil takrat, ko sem se pripravljal na olimpijado…:) Je pa res, da gre za drugo vrsto kondicije, če bi stopil na rokometno igrišče, bi zagotovo potreboval kar nekaj časa, da bi se lahko spet ruval z orjaki.

Pred moštvom in tudi vodstvom RK Maribor Branik je še ena zahtevna sezona. Kakšna so torej pričakovanja oz. cilji?

Ciljev ne bomo obešali na velik zvon. Težko je oceniti ekipo, katere jedro je povsem na novo sestavljeno. Imamo odlične posameznike, vendar je rokomet šport, kjer je ključnega pomena tudi kolektivni duh. Ostajamo na realnih tleh, kljub temu, da na trenutke že kažemo igro na zelo visoki ravni. Pustimo se presenetiti. Ob bučni podpori ljudi mesta Maribor z okolico nam bo skupaj zagotovo uspelo, zato vabljeni na tekme v čim večjem številu. Vi navijate, mi zmagujemo.