You are currently viewing Maribor nadaljuje evropsko sezono in v četrtek potuje na Madeiro
Foto: Anamarija Valentina Dajnko
  • Post category:Novice

Pred rokometaši mariborskega Branika je nov evropski izziv. Vijoličasti bodo v tem tednu odigrali obe tekmi 3. kroga tekmovanja EHF Challenge Cup, nasprotnik Maribora pa je portugalska Madeira, ki bo gostila oba obračuna.

Varovanci Davorja Rokavca bodo na Madeiro odpotovali v četrtek, tekmi pa sta na sporedu v petek (21.00) in v nedeljo (18.00). Zasedba Madeira Andebol SAD domuje v Funchalu, v svoji zgodovini pa je po enkrat osvojila portugalsko ligo (2004/05) in portugalski pokal (1998/99).

Madeira je po 12. krogih sedmouvrščena ekipa v portugalski ligi, v prejšnji sezoni pa si je Evropo zagotovila s četrtim mestom v ligi. Portugalski rokomet je v zadnjih letih v vzponu, kar nam lahko potrdi tudi Nikola Špelić, ki je na Portugalskem igral za Porto in se večkrat srečal tudi z ekipo z Madeire.

Portugalski rokomet je v zadnjih letih zelo napredoval in pridobil na kakovosti. Vsako leto se dviguje. Na vrhu lige imajo tri vrhunske klube, ki iz sezone v sezono višajo svoj proračun. Liga je vedno boljša, to pa velja tudi za reprezentanco. Vsekakor so njihovi klubi zelo težek in resen nasprotnik, saj imajo veliko kvalitete. Vse skupaj v ligi prvakov dokazujeta tudi Porto in Sporting. Kar se tiče Madeire, lahko potrdim, da gre za klub, ki doma igra odlično. V mojem času na Portugalskem je to bilo izredno zahtevno gostovanje. Gre za ekipo, ki lahko doma premaga vsakogar. Vsekakor so odlična ekipa in so boljši, kot trenutno razkriva lestvica portugalske lige. Na Madeiri nam ne bo lahko,” razkriva Špelić, ki je imel v zadnjih dneh nekaj težav z zdravjem.

Igranje v evropskem tekmovanju je za Maribor zelo pomembno, saj slednje klub dviga na še višjo raven in skrbi, da igralci pridobivajo tudi mednarodne izkušnje. O novem evropskem izzivu in o pomembnosti igranja na mednarodnih prizoriščih nam je več zaupal poslovni direktor Maribora Mihael Pisanec: “S klubom z Madeire smo se dogovorili, da obe tekmi odigramo pri njih. Za to smo se odločili iz dveh razlogov. Glavni razlog je deljenje stroškov, v mislih pa smo imeli tudi igralce, ki z obiskom nove države pridobijo dragocene izkušnje in doživijo nekaj novega. Na Portugalsko gremo neobremenjeni, saj se bomo srečali s klubom, ki je v zadnji sezoni v tem tekmovanju zaigral v finalu. Vsekakor bomo dali vse od sebe in skušali priti do dobrega rezultata. Igranje v Evropi klubu prinaša dodatno prepoznavnost, igralcem pa daje boljšo referenco in izkušnje za nadaljnjo rokometno kariero. Za nas je vsekakor težava predvsem dejstvo, da vsak krog Challenge Cupa klubu prinaša velike stroške, a se s tem zaenkrat ne obremenjujemo in razmišljamo le o tem, da bi naš rokomet predstavljali karseda najbolje.

Trener Davor Rokavec bo ta teden svojo ekipo prvič vodil v Evropi, časa za pripravo na tekmeca pa ni bilo veliko, saj je Maribor šele v nedeljo odigral tekmo 10. kroga Lige NLB. “Tekmi na Portugalskem bomo izkoristili, da se karseda najbolje pripravimo na nadaljevanje sezone. Za vse, ki so poškodovani, smo pridobili nekaj dodatnega časa, da se nam hitreje priključijo v prvenstvu, tisti, ki so igrali manj, pa bodo imeli priložnost, da opozorijo nase. Na Madeiri bi se radi tudi rešili pritiska, ki nas duši vse od mojega prihoda v klub in je glavni razlog za trenutno nastalo situacijo. Želimo si, da bi obe tekmi odigrali sproščeno, saj smo že na prijateljski tekmi v Zagrebu pred tednom dni videli, da sproščeni igramo zelo dobro. Tudi zaradi tega ne bomo ustvarjali dodatnega pritiska. Videli bomo, kaj bo to prineslo in hkrati izvedeli, česa smo sposobni v Evropi,” pred potjo na Portugalsko razmišlja Rokavec.

Madeira bo vsekakor zahteven nasprotnik, saj je v sezoni 2018/19 v EHF Challenge Cupu klonila šele v finalu, kjer jo je premagala romunska ekipa CSM Bukarešta. Portugalsko ekipo je sicer pred to sezono zapustil reprezentančni vratar Gustavo Capdeville, a je zasedba, ki jo vodi Paulo Fidalgo, še vedno zelo kvalitetna.

Če želite biti sproti obveščeni o našem potovanju na Portugalsko, ob spletni strani spremljajte tudi vse naše uradne profile na družabnih omrežjih. Gremo Maribor!